Ihmiskunta on ollut alusta alkaen, lähes alusta ainakin, melkoisen keskeliästä. Ovat menneet keksiskelemään monen moista hyödyllistä, joskin on hyödytöntä innovaatiotakin seassa, vaikka nekin tavalla tai toisella ovat hyödyllisiä. Jotenkin.

Omakohtaisesti ajatellen, olisi ihmiskunta varsin alkeellisella tasolla,liekö tulikaan vielä hyöty- ja huvikäytössä, jos asiat olisivat minusta olleet riippuvaisia.

Onneksi eivät ole olleet. Tästä kiitän itseäni joka ainoa päivä (yleensä aamuisin, herättyäni, sillä iltaisin on mielessä paljon muuta aprikoitavaa ja tahdon tämän kiittämisen unohtaa liiankin helposti. Juu, huolettaa se minuakin). Olen malttanut olla sotkematta ihmiskunnan asioita tämän enempää.

Kuitenkin vahvasti näyttä siltä, että olemme (siis ihmiskunta ja sen sidosryhmät, kuten kissat, koirat ja muut elävät otukset) saaneet melko valmiissa tilassa olevia keksintöjä joltain muulta taholta. Kenties jopa meitä älykkäämmältä sivilisaatiolta, mene ja tiedä.

Muutamia esimerkkejä mainitakseni niin huikeista keksinnöistä, joita ihminen ei kertakaikkiaan ole voinut keksiä, asiaa jotenkin valaistakseni on ehdottomasti mainittava ainakin mongolialainen kurkkulaulu, hämäläinen imelletty perunalaatikko ja ehkä mämmi.

Nämä todistavat aukottomasti, että olemme saaneet vastaanottaa syvää viisautta toisilta kulttuureilta, olivat ne kotoisin mistä tahansa.

Toivon hartaan vilpittömästi, että osaamme arvostaa ja kehittää näitä taitoja ja siten auttaa koko maailmankaikkeutta selviämään kriisistä toiseen. Ja niiden välilläkin. Jollain tapaa.